• About us
  • 9. 9. 2024   Mgr. Petr Hlušička

    Když se kolega, se kterým nemáte dobré vztahy, stane vaším novým šéfem, může to vyvolat pocity úzkosti, obav či dokonce frustrace. O tom, jak se s tím můžete vypořádat je následující článek.

    Vztah s nadřízeným je klíčový pro pracovní spokojenost a často bývá hlavním důvodem, proč lidé zvažují odchod z firmy. Než ale začnete přemýšlet o rezignaci, je dobré tuto situaci vnímat jako příležitost k růstu a zlepšení vzájemné spolupráce. Níže naleznete pět strategií, jak si v takové situaci můžete poradit a udržet zdravou mysl i kariéru.

    • Nebuďte vztahovační

    Je běžné, že první reakce na změnu vedení jsou silně emocionální. Když se dozvíte, že váš nový šéf je někdo, s kým máte komplikovanou minulost, vaše myšlenky mohou být ovlivněny strachem a frustrací. Udělejte si čas na to, abyste rozlišili své pocity od skutečnosti.

    Vyzkoušejte jednoduché cvičení: napište si své obavy na jednu stranu papíru a na druhou stranu fakta. Například: „Můj nový šéf mi nedůvěřuje“ versus „Můj nový šéf navrhl doplnit do prezentace více dat.“ Tento přístup vám pomůže uvědomit si, že ne všechny vaše obavy jsou oprávněné, a že mnohdy vycházejí pouze z vašich pocitů, nikoli z reálných situací.

    • Buďte proaktivní

    Pokud jste se v minulosti s kolegou, který je nyní vaším šéfem, vyhýbali hlubší spolupráci, teď už to nebude možné. Pasivní přístup nestačí. Místo toho se aktivně zajímejte o to, co váš nový šéf oceňuje, jaká jsou jeho klíčová očekávání a hodnoty.

    Vytvořte si „mapu zájmů“ svého nadřízeného, kde zaznamenáte jeho priority, cíle a způsob práce. Tato informace vám pomůže lépe porozumět tomu, jak mu můžete být přínosní a jaký styl komunikace bude pro něj nejefektivnější.

    • Přizpůsobte se rozdílům v pracovním stylu

    Mnoho konfliktů na pracovišti pramení z rozdílů v osobnostech a pracovním přístupu. Může jít o rychlost rozhodování, preferovaný způsob komunikace nebo míru detailů, které v práci vyžadujete. Pokud váš nový šéf preferuje strukturu a přesná data, zatímco vy pracujete kreativně a intuitivně, je důležité přizpůsobit svůj styl jeho očekáváním.

    Zeptejte se sami sebe, co můžete na svém přístupu změnit, abyste zlepšili komunikaci. Například pokud váš nový šéf preferuje detailní reporty, připravte si je na schůzky. Tento přístup může výrazně zlepšit váš vztah.

    • Zaměřte se na to, co máte společné

    Spíše, než se zaměřovat na osobní rozpory je užitečné najít společné hodnoty a cíle, které můžete spolu s novým šéfem sdílet. Například můžete zjistit, že oba kladete důraz na kvalitu práce, integritu nebo dosažení pozitivní zpětné vazby od klientů.

    Vědomí společných cílů vám může pomoci přenést se přes osobní antipatie a zaměřit se na týmový úspěch. Spolupráce založená na sdílených hodnotách může posílit váš vztah a zlepšit celkovou atmosféru na pracovišti.

    • Řešte věci přímo

    Pokud se situace po vyzkoušení předchozích kroků nezlepšuje, může být nutné si s novým šéfem otevřeně promluvit. Pokud věříte, že je váš nadřízený otevřený zpětné vazbě a má dostatečnou sebereflexi, zvolte upřímný a konstruktivní přístup. Sdělte mu své obavy, ale také navrhněte, jak byste mohli společně pracovat na zlepšení.

    Pokud naopak máte pocit, že váš nový šéf není otevřen přímé kritice, zkuste méně konfrontační přístup. Ptejte se na jeho očekávání a na to, jakým způsobem můžete nejlépe přispět k dosažení jeho cílů. Tento krok vám pomůže lépe porozumět jeho přístupům a usnadní další spolupráci.

    Doporučení pro nového vedoucího

    Pokud jste vedoucí pracovník, který se ocitl v podobné situaci, kdy převzal vedení nad týmem s konfliktními vztahy, je důležité si uvědomit následující doporučení:

    Proaktivní komunikace: Otevřená a častá komunikace pomáhá budovat důvěru a zamezuje zbytečným nedorozuměním.

    Podpora týmové kultury: Vytvářejte prostředí, kde se členové týmu mohou soustředit na společné cíle a kde jsou rozdíly v názorech respektovány.

    Rozvoj měkkých dovedností: Zajistěte školení v oblasti komunikačních a konfliktních dovedností, aby se tým uměl lépe vyrovnávat s rozdílnými názory a osobnostmi.

    Reflexe zpětné vazby: Věnujte pozornost zpětné vazbě od členů týmu a buďte ochotni pracovat na zlepšení spolupráce.

    Flexibilita: Přizpůsobte svůj manažerský styl tak, aby odpovídal potřebám týmu a jednotlivých členů, což pomůže minimalizovat konflikty.

    Dodržováním těchto strategií můžete zlepšit vztahy na pracovišti a proměnit konflikty v příležitosti pro vzájemný růst.

     

    Přihlásit odběr na LinkedIn

    PhDr. Vojtěch Bednář

    PhDr. Vojtěch Bednář

    Specializuji se na otázky vedení, motivování, řízení lidí ve firmách, vytváření a udržování firemní kultury. Pracuji s manažery a vedoucími pracovníky na všech úrovních a pomáhám jim pracovat s lidmi. Efektivně, smysluplně a přátelsky.

    více o autorovi
    články autora

    Mgr. Petr Hlušička

    Mgr. Petr Hlušička

    Odborný psycholog zabývající se především aplikovanou psychologií v oblasti lidských zdrojů.

    více o autorovi
    články autora

    PhDr. Jan Drahoňovský

    PhDr. Jan Drahoňovský

    Psychologické poradenství v rámci firmy i osobního života, školení, semináře

    Témata: Komunikační pasti a bariéry, přesilové hry a manipulace, stresové zatížení, propojení práce a osobního života, existenciální dilemata apod.

    více o autorovi
    články autora

    Mgr. Jakub Oliva, LL.M.

    Mgr. Jakub Oliva, LL.M.

    Jako advokát s výlučnou specializací na pracovní právo jsem s našimi klienty absolvoval nespočetně kontrol ze strany inspekce práce, stejně tak jako mám za sebou nepřeberná jednání s odborovými organizacemi a soudní řízení týkající se pracovního práva (pracovní úrazy, nemoci z povolání, odstupné, neplatné výpovědi a okamžitá zrušení, spory z kolektivních smluv, diskriminace, náhrada škody aj.).

    více o autorovi
    články autora


    © 2024 Firemní sociolog | ISSN 1805-6520

    Today 209

    Yesterday 317

    Week 1299

    Month 3079

    All 3079

    Currently are 104 guests and no members online

    Kubik-Rubik Joomla! Extensions