26. 6. 2023   Mgr. Petr Hlušička

Dlouhodobý a chronický stres může mít negativní dopad na naše tělo a duševní zdraví. V hektickém pracovním prostředí je důležité rozpoznat varovné příznaky stresu a najít způsoby, jak ho udržet pod kontrolou. Jedním z nejúčinnějších způsobů, jak se vyrovnat se stresem, je vzít si dovolenou.

I když někteří lidé mohou mít obavy a překážky při plánování dovolené, výhody, které přináší, zdaleka převažují nad těmito obavami. V tomto článku se podíváme na sedm zdravotních přínosů dovolené a proč je důležité nezanedbávat svůj odpočinek.

  • Zlepšení fyzického zdraví

Dlouhodobý stres může přispět k vzniku srdečních onemocnění a vysokého krevního tlaku. Studie ukazují, že lidé, kteří si pravidelně berou dovolenou, mají nižší riziko srdečních chorob a infarktu. Pravidelný odpočinek a relaxace přispívají ke snižování stresu a udržování zdravého srdečního systému.

  • Zlepšení duševního zdraví

Chronický stres může negativně ovlivnit strukturu mozku a přispět k vývoji úzkosti a deprese. Dovolená poskytuje příležitost k odpočinku a obnovení duševní pohody. Během dovolené se uvolňuje stres a napětí, což umožňuje mozku a tělu se uzdravit a obnovit.

  • Zvýšená pohoda

Studie ukazují, že lidé, kteří si pravidelně berou dovolenou, mají vyšší skóre dobré pohody než ti, kteří cestují méně často. Dovolená přináší fyzické potíže, zlepšuje kvalitu spánku a zvyšuje celkovou pohodu. Tyto výhody přetrvávají i několik týdnů po návratu z dovolené.

  • Motivace

Návrat z dovolené často přináší zvýšenou soustředěnost a produktivitu. Pravidelný odpočinek a relaxace pomáhají mozku obnovit se a zlepšit kognitivní funkce. Tím se zvyšuje duševní motivace a schopnost plnit úkoly.

  • Vztahy

Strávení času s blízkými během dovolené pomáhá udržovat pevné vztahy. Studie ukazují, že lidé, kteří si berou dovolenou, jsou spokojenější se svými manželstvími a rodinnými vztahy. Dovolená poskytuje příležitost k upevnění vztahů a vytvoření společných vzpomínek.

  • Snížení vyhoření

Pravidelný odpočinek a dovolená snižují riziko syndromu vyhoření. Zaměstnanci, kteří si pravidelně dopřávají čas na odpočinek, jsou kreativnější a produktivnější než ti, kteří jsou přepracovaní a unavení. Dovolená je důležitým prostředkem k zabránění vyhoření a udržení pracovního výkonu na vysoké úrovni.

  • Štěstí

Studie ukazují, že plánování dovolené samo o sobě může zvýšit pocit štěstí. Už před samotnou cestou mnoho lidí prožívá zlepšení nálady a těší se na relaxaci a odpočinek. Dovolená přináší radost a nové zážitky, které mohou trvat dlouho i po návratu do práce.

Vezměte si dovolenou, pokud to je jen trochu možné. Dovolená má pozitivní dopad na fyzické i duševní zdraví, zlepšuje rodinné vztahy, motivaci a pracovní výkon. Přestože se mohou vyskytnout překážky, výhody dovolené převažují nad stresem a obavami spojenými s jejím plánováním. Dovolená je investicí do vašeho zdraví a celkového pohody, která vám pomůže cítit se osvěžení a lépe připraveni na výzvy, které přicházejí po návratu.

Přihlásit odběr na LinkedIn

PhDr. Vojtěch Bednář

PhDr. Vojtěch Bednář

Specializuji se na otázky vedení, motivování, řízení lidí ve firmách, vytváření a udržování firemní kultury. Pracuji s manažery a vedoucími pracovníky na všech úrovních a pomáhám jim pracovat s lidmi. Efektivně, smysluplně a přátelsky.

více o autorovi
články autora

Mgr. Petr Hlušička

Mgr. Petr Hlušička

Odborný psycholog zabývající se především aplikovanou psychologií v oblasti lidských zdrojů.

více o autorovi
články autora

PhDr. Jan Drahoňovský

PhDr. Jan Drahoňovský

Psychologické poradenství v rámci firmy i osobního života, školení, semináře

Témata: Komunikační pasti a bariéry, přesilové hry a manipulace, stresové zatížení, propojení práce a osobního života, existenciální dilemata apod.

více o autorovi
články autora

Mgr. Jakub Oliva, LL.M.

Mgr. Jakub Oliva, LL.M.

Jako advokát s výlučnou specializací na pracovní právo jsem s našimi klienty absolvoval nespočetně kontrol ze strany inspekce práce, stejně tak jako mám za sebou nepřeberná jednání s odborovými organizacemi a soudní řízení týkající se pracovního práva (pracovní úrazy, nemoci z povolání, odstupné, neplatné výpovědi a okamžitá zrušení, spory z kolektivních smluv, diskriminace, náhrada škody aj.).

více o autorovi
články autora


© 2024 Firemní sociolog | ISSN 1805-6520