30. 7. 2018   Mgr. Petr Hlušička

Letní dovolené jsou v plném proudu. Ale zároveň jejich čas pomalu přeskočí do druhého poločasu. Co dělat, abyste jejich čas strávili maximálně efektivně sami pro sebe?

Během dovolených nám dny připadají delší a vždy se nám nabízí spoustu možností, co dělat. Ať jsme doma nebo jsme na cestách. Pro jejich nejefektivnější využití, bychom se měli pustit do aktivit, na které si v průběhu roku nenajdeme čas. Uvědomit si, že nyní máme prostor na věci, které nás baví nebo které bychom rádi vyzkoušeli.

Nepřehánějte to se spánkem

Ze začátku dovolené je určitě dobře si pěkně přispat a doplnit energii, která nám mohla chybět. Ale nemělo by se to stát zvykem, protože příliš spánku Vás naopak o energii může připravit. Zkuste si nastavit vlastní režim a program tak, abyste si začali vychutnávat úsvit slunce a ranní aktivity. Můžete si vytvořit své vlastní ranní rituály, klidně spojené i s rozcvičkou.

Co si ale naopak můžete občas dopřát je odpolední odpočinek. Zkuste si jen tak lehnout do stínu a zkusit si buď zdřímnout nebo trošku zrelaxovat. Jižní národy nebyly jediné, které si dopřávaly siestu. I v našich podmínkách byla dříve běžná.

Sport

Fyzická aktivita a její vliv na naše tělo a mysl je nezpochybnitelná. Běžte ven a vypoťte vše, co Vás za celý rok trápí nebo štve. Dostaňte to ze sebe. Budete se cítit lépe a oceníte to.

Relaxace

Léto nemusí být pouze o sportovních aktivitách, ale i o relaxačních. Naopak pro nás může být daleko snazší si vyzkoušet meditaci či relaxační trénink.

Omezte technologie

Když pomineme bezpodmínečné nutnosti, tak se zkuste zamyslet nad tím, zda musíte mít telefon zapnutý nebo minimálně zda musíte být online. Naučte se natrénovat svoji mysl být opět samostatní a soustředit se na fyzické věci a lidi kolem sebe.

Čas s přáteli

Najděte si čas na své přátele, s kterými jste se v průběhu roku neměli moc prostoru se potkat.

Navštivte nová místa

Dle vlastních preferencí můžete vyrazit s rodinou či přáteli na místa, která máte již dlouho v hledáčku, ale doposud nebyl prostor je navštívit. Nemusí se jednat o dlouhodobý pobyt, častokrát nám postačí i jednodenní výlet a s ním spojená změna prostředí.

Odměňte se

Zamyslete se nad tím, co by mohlo být tou vhodnou odměnou, kterou si zasloužíte. Ať se jedná o konkrétní aktivitu, zážitek či věc. A udělejte něco sami pro sebe…

Tip: Využijte Zaměstnanecký Asistenční program

Přihlásit odběr na LinkedIn

PhDr. Vojtěch Bednář

PhDr. Vojtěch Bednář

Specializuji se na otázky vedení, motivování, řízení lidí ve firmách, vytváření a udržování firemní kultury. Pracuji s manažery a vedoucími pracovníky na všech úrovních a pomáhám jim pracovat s lidmi. Efektivně, smysluplně a přátelsky.

více o autorovi
články autora

Mgr. Petr Hlušička

Mgr. Petr Hlušička

Odborný psycholog zabývající se především aplikovanou psychologií v oblasti lidských zdrojů.

více o autorovi
články autora

PhDr. Jan Drahoňovský

PhDr. Jan Drahoňovský

Psychologické poradenství v rámci firmy i osobního života, školení, semináře

Témata: Komunikační pasti a bariéry, přesilové hry a manipulace, stresové zatížení, propojení práce a osobního života, existenciální dilemata apod.

více o autorovi
články autora

Mgr. Jakub Oliva, LL.M.

Mgr. Jakub Oliva, LL.M.

Jako advokát s výlučnou specializací na pracovní právo jsem s našimi klienty absolvoval nespočetně kontrol ze strany inspekce práce, stejně tak jako mám za sebou nepřeberná jednání s odborovými organizacemi a soudní řízení týkající se pracovního práva (pracovní úrazy, nemoci z povolání, odstupné, neplatné výpovědi a okamžitá zrušení, spory z kolektivních smluv, diskriminace, náhrada škody aj.).

více o autorovi
články autora


© 2024 Firemní sociolog | ISSN 1805-6520