2. 7. 2018   Mgr. Petr Hlušička

Pokud se potkáte s člověkem, jehož strategie je útočit a napadat ostatní, tak je důležité neustupovat. Jakým způsobem můžete pracovat s útočným typem? A jak korigovat jeho chování?

Útočný typ potřebuje mít pravdu a pro dokázání jde často přes mrtvoly. Tento typ je arogantní, útočí nejenom na myšlenku nebo projekt, ale i na Vás osobně.

Nejdůležitějším aspektem zvládaní útočníka je stát si za svým. V případě, že nebudete, tak na Vás budou pohlížet jako na osobu, které nestojí za to věnovat pozornost – co se jich týká, upadnete v zapomnění. Pokud na Vás budou útočit řvaním nebo křikem, tak zůstaňte nohama na zemi, pokud možno v klidu. To může vykolejit jejich sebejistotu a Vy tak můžete získát situaci pod svoji kontrolu.

Můžete ho přerušit a otevřít diskusi na dané téma. Pouze neradi dávají prostor a šanci ostatním k zapojení. Pro zahájení řekněte jasně a nahlas jejich jméno. Pokuste se, aby si dotyčný sednul, protože sedící lidé nejsou v takovém napětí a jsou méně agresivní. Poté řekněte svůj pohled na věc, asertivním způsobem za užití frází jako „Podle mého názoru…“ „Nesouhlasím s Vámi…“ V této fázi se pokuste útočníkovi neříkat co dělat, ale vyjádřete svůj názor. A jak věci vnímáte Vy.

Na jednání tento typ ukazuje svůj nezájem o probírané téma, pokud s ním nesouhlasí. Tito lidé mohou začít dělat něco jiného, jsou neposední nebo dávají všem nepokrytě najevo, že toto téma je plýtvání časem. Mohou dokonce poradu narušit výrokem „Co je dalšího na řadě?“

Pokud tato situace nastane, když vedete poradu, nenechte misky vah, aby se přiklonily k tomuto člověku. Cokoliv by se probíralo za téma, tak už se stěží dostane na pořad dne a respekt skupiny bude ztracen. Podotkněte k tomuto člověku, že toto téma je pro skupinu důležité a pokračujte v diskusi. Připomeňte útočníkovi, že se může podílet na diskusi a prezentovat jiný pohled k tomuto bodu. Když je jednou tato osoba vtáhnuta do diskuse, tak začíná hodně argumentovat.

Zapamatujte si, že musíte mít pod kontrolou svůj hněv. Když zůstanete v klidu, tak tím spíše zůstane v klidu i zbytek skupiny. Snažte se najít pozitivum na některém z jeho výroků, a to poté vyjádřete i směrem k ostatním. Pokud útočník nemá pravdu, tak to předložte skupině a nechte je se k tomu vyjádřit.

Přihlásit odběr na LinkedIn

PhDr. Vojtěch Bednář

PhDr. Vojtěch Bednář

Specializuji se na otázky vedení, motivování, řízení lidí ve firmách, vytváření a udržování firemní kultury. Pracuji s manažery a vedoucími pracovníky na všech úrovních a pomáhám jim pracovat s lidmi. Efektivně, smysluplně a přátelsky.

více o autorovi
články autora

Mgr. Petr Hlušička

Mgr. Petr Hlušička

Odborný psycholog zabývající se především aplikovanou psychologií v oblasti lidských zdrojů.

více o autorovi
články autora

PhDr. Jan Drahoňovský

PhDr. Jan Drahoňovský

Psychologické poradenství v rámci firmy i osobního života, školení, semináře

Témata: Komunikační pasti a bariéry, přesilové hry a manipulace, stresové zatížení, propojení práce a osobního života, existenciální dilemata apod.

více o autorovi
články autora

Mgr. Jakub Oliva, LL.M.

Mgr. Jakub Oliva, LL.M.

Jako advokát s výlučnou specializací na pracovní právo jsem s našimi klienty absolvoval nespočetně kontrol ze strany inspekce práce, stejně tak jako mám za sebou nepřeberná jednání s odborovými organizacemi a soudní řízení týkající se pracovního práva (pracovní úrazy, nemoci z povolání, odstupné, neplatné výpovědi a okamžitá zrušení, spory z kolektivních smluv, diskriminace, náhrada škody aj.).

více o autorovi
články autora


© 2024 Firemní sociolog | ISSN 1805-6520