27. 2. 2017   Mgr. Petr Hlušička

Být správný vedoucí není snadné, navíc když se dostanete do situace, že dostane na starosti svůj první tým. Mnoho vedoucích do toho spadne po hlavě, bez znalosti budování týmu nebo zkušeností s vedením, a musí se s danou situací popasovat. Ne vždy se to ale povede a často tak dochází ke zbytečným chybám. A ty se mohou dále nabalovat.

Co můžete tedy dělat proto, abyste se maximálně připravili a vyvarovali zásadních omylů? Zkuste se řídit následujícími kroky. Důležité není jenom říct týmu, co po nich budete chtít nebo jaké jsou jejich úkoly, ale také jak chcete, aby tým fungoval. Prvních několik týdnů je kritických, protože lidé si vytváří svůj názor poměrně rychle, stejně jako návyky.

Seznamte se

Jedna z vašich prvních priorit by měla být, seznámit se s lidmi v týmu. Zároveň je podpořit, aby se dozvěděli jak něco o vás, tak i o sobě navzájem. Nevrhněte se hned do víru pracovních úkolů a zadání, ale poskytněte si prostor pro lepší seznámení. Následně se vám bude lépe komunikovat i předávat normy.

Hodnoty a normy

Předveďte a vysvětlete svému týmu, jaké zastáváte hodnoty a jaké jsou vaše priority. Ukažte jim, co od nich očekáváte, jakým způsobem je budete hodnotit a jak společně budete pracovat. Tomuto se věnujte jak ve skupině, tak tomu věnujte prostor i individuálně. Nastavíte tak jasné, transparentní prostředí a eliminujete tak případné pozdější komplikace.

Jasné cíle

Jeden z nejdůležitějších kroků je jasně stanovit cíle, kterých má tým dosáhnout. Ty by měly být dostatečnou výzvou, ale jednoznačně dosažitelnou. Seznamte je s konkrétním postupem, kterým budete pracovat a individuálními zodpovědnostmi. Někteří manažeři svůj tým zdědí i s dřívějšími cíli a jednou z věcí, která jim může zásadně pomoci ve fungování, je právě jejich vyjasnění.

Buďte k dispozici

Ze začátku je důležité být s lidmi v týmu v úzkém kontaktu, potřebujete s nimi navázat kontakt a vybudovat vztah. Mějte vždy otevřené dveře pro své podřízené. Pomůže to nejenom jim, ale také to pomůže předejít možným komplikacím.

První úspěch

Nic tak nepomůže náladě v týmu a jeho motivaci, jako jeho první úspěch. Pokuste se vytipovat vhodný cíl, který je dostatečně důležitý a vyřešte ho. Dokážete tím, že vidíte jaké jsou potřeby týmu, umíte je analyzovat a máte výsledky. Vykročíte s týmem tou pravou nohou.

Jste novým vedoucím, nebo máte ve firmě nové vedoucí? Rádi pro vás připravíme interní vzdělávací program, kde se dozvíte nejdůležitější informace pro správnou práci s podřízenými. Přehledně, fundovaně, smysluplně a přátelsky.

Přihlásit odběr na LinkedIn

PhDr. Vojtěch Bednář

PhDr. Vojtěch Bednář

Specializuji se na otázky vedení, motivování, řízení lidí ve firmách, vytváření a udržování firemní kultury. Pracuji s manažery a vedoucími pracovníky na všech úrovních a pomáhám jim pracovat s lidmi. Efektivně, smysluplně a přátelsky.

více o autorovi
články autora

Mgr. Petr Hlušička

Mgr. Petr Hlušička

Odborný psycholog zabývající se především aplikovanou psychologií v oblasti lidských zdrojů.

více o autorovi
články autora

PhDr. Jan Drahoňovský

PhDr. Jan Drahoňovský

Psychologické poradenství v rámci firmy i osobního života, školení, semináře

Témata: Komunikační pasti a bariéry, přesilové hry a manipulace, stresové zatížení, propojení práce a osobního života, existenciální dilemata apod.

více o autorovi
články autora

Mgr. Jakub Oliva, LL.M.

Mgr. Jakub Oliva, LL.M.

Jako advokát s výlučnou specializací na pracovní právo jsem s našimi klienty absolvoval nespočetně kontrol ze strany inspekce práce, stejně tak jako mám za sebou nepřeberná jednání s odborovými organizacemi a soudní řízení týkající se pracovního práva (pracovní úrazy, nemoci z povolání, odstupné, neplatné výpovědi a okamžitá zrušení, spory z kolektivních smluv, diskriminace, náhrada škody aj.).

více o autorovi
články autora


© 2024 Firemní sociolog | ISSN 1805-6520