28. 8. 2018   Mgr. Petr Hlušička

Léto a období dovolených je příjemné, ale vše má svoji cenu. A v tomto případě je to návrat do pracovního procesu. Pokud se nepřipravíte, tak vás návrat do reality může stát víc energie, než kolik jste načerpali. Jak na to?

Plán návratu

Většina lidí plánuje, co všechno stihnout před dovolenou, ale zapomíná na to se připravit na samotný návrat. Často se vracíme těsně před koncem dovolené, a proto na nás padá zátěž jak z návratu domů, tak i do práce. Pokud můžete, tak si svůj návrat naplánujte alespoň den předem, abyste zvládli se nejen vybalit, ale i pohodlně naskočit do pracovního procesu.

Ranní ptáče

Do práce vyrazte dřív, abyste získali trochu času navíc a mohli se lépe aklimatizovat s prostředím. A to dřív, než nastane normální provoz. Zároveň předejdete zvídavým pohledům ostatních a pocitu obav z toho, co se vše zde odehrálo, zatím co jste byli pryč.

První den

V práci první okamžiky věnujte tomu, abyste si dali do pořádku svůj pracovní prostor.  To vám pomůže v tom, že budete vnímat věci více pod kontrolou.

Dále si vyhraďte čas na důkladné naplánování následujících aktivit než pro aktivity samotné. Seznamte s novinkami, které jsou pro vás nezbytné a určete si priority. Následně si vytvořte plán toho, co je potřeba a v jakém časovém horizontu.

Relaxace a odpočinek

Pokud vás dovolená znovu naučila, jak si odpočinout, tak na to nezapomínejte. Vytěžte maximum z toho, že vás dovolená vytrhla z běžného života a vaší rutiny. Naplánujte si aktivity pro následující dny, kdy nebudete zapomínat jak na fyzické, tak i kulturní aktivity. Dopřejte sami sobě plán, který vás bude odměňovat.

Po dovolené neočekávejte velký příliv energie, ale naopak nový pohled na věci kolem sebe. Využijte toho a snažte se věci spíše plánovat a řešit situace kolem s rozvahou.

Přihlásit odběr na LinkedIn

PhDr. Vojtěch Bednář

PhDr. Vojtěch Bednář

Specializuji se na otázky vedení, motivování, řízení lidí ve firmách, vytváření a udržování firemní kultury. Pracuji s manažery a vedoucími pracovníky na všech úrovních a pomáhám jim pracovat s lidmi. Efektivně, smysluplně a přátelsky.

více o autorovi
články autora

Mgr. Petr Hlušička

Mgr. Petr Hlušička

Odborný psycholog zabývající se především aplikovanou psychologií v oblasti lidských zdrojů.

více o autorovi
články autora

PhDr. Jan Drahoňovský

PhDr. Jan Drahoňovský

Psychologické poradenství v rámci firmy i osobního života, školení, semináře

Témata: Komunikační pasti a bariéry, přesilové hry a manipulace, stresové zatížení, propojení práce a osobního života, existenciální dilemata apod.

více o autorovi
články autora

Mgr. Jakub Oliva, LL.M.

Mgr. Jakub Oliva, LL.M.

Jako advokát s výlučnou specializací na pracovní právo jsem s našimi klienty absolvoval nespočetně kontrol ze strany inspekce práce, stejně tak jako mám za sebou nepřeberná jednání s odborovými organizacemi a soudní řízení týkající se pracovního práva (pracovní úrazy, nemoci z povolání, odstupné, neplatné výpovědi a okamžitá zrušení, spory z kolektivních smluv, diskriminace, náhrada škody aj.).

více o autorovi
články autora


© 2024 Firemní sociolog | ISSN 1805-6520